Környezetbarát karácsony - Legyen zöld idén a karácsony

A karácsony lehet környezetbarát is. Mutatunk néhány tippet, hogyan!

A karácsony minden család számára nagyszabású ünnep. Ilyenkor összegyűlik mindenki, megajándékozzák egymást, és közösen elfogyasztják az ünnepi vacsorát. Sajnos azonban egyre inkább a vásárlásról és túlfogyasztásról kezd el szólni ez az ünnep. Jó hír viszont, hogy Te is könnyedén tehetsz azért, hogy a karácsony zöld és környezetbarát legyen.

Mutatunk néhány tippet:

Környezetbarát ajándék

A karácsony nem az ajándékokról szól. Persze szeretnénk gyermekünknek örömet okozni, de inkább kevesebb és minőségi játékot, ruhát vásároljunk Neki. Bár ez az ajándék nem becsomagolható, de egy élmény is remek ajándék felnőtteknek és gyermekeknek is egyaránt. 

Válassz mindenképpen olyan ajándékot, amit biztosan használni fog a megajándékozott. 

Használt ruhát adnálajándékba? Adunk néhány tippet!

 

Csomagolj okosan

Ilyenkor az ajándékok számára rengeteg csomagoló papír megy kárba. Gondolj bele, ezeket a papírokat csak azért gyártják le, hogy egyszer belecsomagolj valamit, hogy aztán valaki izgatottan széttéphesse, majd ezután a kukában landol. 

Ma már szerencsére választhatsz újrahasznosított papírból készült csomagoló anyagot, de ezen kívül is rengeteg fantasztikus alternatíva áll már rendelkezésre. 

 

Jaj a sok maradék!

Karácsonykor az egész család együtt vacsorázik. Ilyenkor hatalmas a készülődés, rengeteg különböző fogás készül, sok-sok süteménnyel. De valóban szükség van ennyire? Emlékezz vissza, tavaly mennyi étel maradt meg. Ha teheted idén tényleg csak annyi fogással készülj, ami biztosan el is fog fogyni. Ételt pedig semmiképpen ne dobj kukába. Ha ismersz rászoruló családot, nekik is oda adhatod, de akár le is fagyaszthatod, ha olyan az étel.

 

Ne dobd ki!

Karácsony után sokan esnek abba a hibába, hogy megszabadulnak a feleslegesnek gondolt dolgoktól. Hiszen ez után nem lesz szükség díszekre, karácsonyi étkészletre, terítőre, karácsonyi pulcsikra, ruhákra. De gondolj bele, ezek jövőre is éppen olyan jók lesznek! Rakd el őket egy dobozba, címkézd fel őket és nem csak pénzt, de időt is spórolsz a következő évi karácsony alkalmával. Nem beszélve arról, hogy ez sokkal környezetbarátabb megoldás, mintha újra megvásárolnád azokat a szezonális termékeket, amiket egyszer már megvettél.

Bár apróságnak tűnnek ezek a tippek, már ezekkel is rengeteget tehetsz, hogy a karácsony fenntartható és zöld legyen!