Így bánj a farmereddel, hogy megóvd a környezeted 

Tudtad, hogy a farmered a legkörnyezetkímélőbb ruhád is lehet? Ha így bánsz vele, Te is ökotudatosabban élhetsz!

Sokféleképpen megóvhatjuk bolygónk egészségét. 

Otthonunk, a Föld természetes állapotának megőrzése érdekében csökkentenünk kell a magunk után hagyott ökológiai lábnyomot. Mi itt, az öltözködés birodalmában, egy hétköznapi farmerruházat megfelelő gondozásán keresztül mutatjuk meg neked, hogyan befolyásolhatod a „Divatlábnyomod”, melyet életed során hagysz. Kövesd ennek a farmerápolási útmutatónak néhány lépését, és sokat teszel vele szeretett bolygónkért!  

Mosd ritkábban! 

Viseld legalább 10, vagy inkább több alkalommal, mielőtt a szennyesbe dobod. Így sokkal tovább megőrizheted az anyag eredeti állapotát és színét. 

Foltos, pecsétes lett a farmerod? Fogj egy enyhén mosószappanos, nedves ruhát vagy régi fogkefét mosás helyett, és óvatosan dörzsöld be vele a szennyezett területet, majd öblítsd le kézzel.  

Tipp: Látod azokat a jellegzetes gyűrődés vonalakat és kopásnyomokat? Saját, egyedi megjelenést kölcsönözhetsz a farmerodnak, ha hosszú ideig hordod mosás nélkül. 

Mosd hideg vízben! 

A hideg víznek megvan az az előnye, hogy nem veszi ki a ruhák színét. A hideg vízzel történő mosás megvédi a fakulástól és a zsugorodástól az anyagot. Fordítsa ki a farmert, és kerüld a durvább mosószereket az jellegzetes denim árnyalat megőrzése érdekében.  

Tipp: A hideg víz energiát és pénzt is megtakarít, ezáltal jót tesz a pénztárca és a környezet számára is. Alkalmazd ezt a módszert a lehető legtöbb ruhád esetében! 

Szárítsd levegőn! 

A szárítógépek a farmer természetes ellenségei. Persze a szárítógépek rendkívül praktikusak tudnak lenni, csak az az egyik bökkenő, hogy a farmereidet tönkreteszik. Ehelyett kifordítva teregesd ki őket ruhaszárító állványra, szárítókötélre vagy fregolira. Ezzel elkerülheted az esetleges zsugorodást vagy a szövet deformálódását, így sokáig megőrzöd az eredeti fazont.  

Tipp: Ha erkélyen vagy kertben szárítod a ruhákat, mindenképpen figyelj rá, hogy kifordítva teregesd ki őket, mert a közvetlen napfény fakítja a textilek eredeti, gyári színeit. 

Tipp: Ismerős érzés, mikor a száraznak tűnő farmernadrágodba belebújva a zsebéről kiderül, hogy még mindig vizes? A farmernadrág kifordításával elkerülheted ezt a kellemetlen élményt. 

Ne mondj le róla! 

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy addig viseltük kedvenc ruháinkat, amíg el nem szakadtnak. Ilyenkor bizonyos darabok javíthatók, másoktól viszont érzékeny búcsút kell vennünk. A farmerek az előbbi csoportba tartoznak, ugyanis könnyen foltozhatók vagy varrhatók. Ha mégis olyan mértékű az anyag fáradása, hogy ez nem lehetséges, akkor is tovább hordhatjuk. Mivel a farmer akkor is divatos marad, ha foltozott vagy éppen szakadt! 

 

Ha betartod ezt a néhány szabályt, azzal elősegíted, hogy a farmer jobban passzoljon, vagyis kényelmesebb maradjon, jobban nézzen ki és hosszabb ideig tartson. ÉS ezzel jót teszel a környezetnek is. Win-win. 

 

Tudtad, hogy hány féle lehetőséged van, hogy a mosás környezetkímélőbbé tedd, mégis ugyanolyan hatékony maradjon? Mi ezt is megosztottuk Veletek!