A mosás legfontosabb szabályai

Te tudod, mik a legfontosabb szabályok, amit mosásnál figyelembe kell venni? És tudtad, hogy környezettudatosan is lehet mosni?

Bár a mai fejlett világban a mosás nem egy nagy ördöngösség, mégis megvannak azok az apró szabályai, amit érdemes fejben tartani a mosási balesetek elkerülése miatt. 

Nem mindegy a hőfok! 

A megfelelő hőfok beállítása függ a ruhadarabtól és a szennyeződés mértékétől is. Mosásnál is tartsd szem előtt a környezettudatosságot. A mosógéped akkor használja a legtöbb energiát, amikor felmelegíti a vizet.  

A legtöbb ruha esetében elég a 30-40 fokos mosás. Ha nagyobb a szennyeződés a ruhán, áztasd elő. Az előáztatásnál ne használj túl forró vizet, mert így a foltot könnyedén beleégetheted a ruhába. 

Törölközőket, fehérneműket és ágyneműket már 60 fokon érdemes mosni, ez különösen egy betegség esetén javasolt.  

Színek szerint 

Mosást színek szerint végezzük el. Bár léteznek már különböző kendőcskék, amik megfogják a színeket, nem érdemes megkockáztatni egy piros-fehér ruhamosást ezekkel az eszközökkel sem. Bár elsőre lehet nem veszünk észre a változást a ruhán, egy idő után a ruha színe meg fog változni. 

A színek szerinti mosás szabálya, hogy 4 kupacot különítsünk el: fekete, fehér, színes és a piros.  

 

Ha betartod a mosás szabályait, nem érhet meglepetés

 

Tisztítószerek 

Ma már rengeteg féle tisztítószer közül válogathatunk, különböző illatokban. A legtöbb mosószer megfelelő a 30-90 fokig történő mosási hőmérséklethez. Arra mindig figyelj, hogy a mosószer lehet színes, fehér vagy sötét ruhákhoz való.  

Léteznek alternatív, környezetbarát tisztítószerek is a mosáshoz.  

Mosódió: Talán az egyik legnépszerűbb termék a környezettudatos mosáshoz. Átlagos szennyezettségű ruhák 40 fokon történő mosásához ideális.  

Mosószappan: Ezt a terméket régen állati eredetű zsírokból készítették, ám ma már a vegán verziója kerül fel a polcokra. Ezek viszont állítólag kevésbé tisztítanak olyan jól. 

Mosószóda: Fehér ruhák tisztítására ideális. A makacs foltokkal is könnyedén megbirkózik.  

Szódabikarbóna: Kiváló folttisztító és szagtalanító is egyben. 

Ecet: A biológiailag erjesztett ecetet érdemes választanod. Remekül fertőtlenít és eltünteti a szagokat. 

Háztartási só: Használd foltokra! A kifakult színeket élénkíteni is tudod vele. 

Illóolajok: Ha fontos számodra az illat, hiányzik az öblítő, használj illóolajok. Érdemes levendula, vagy teafaolajat kipróbálni. 

 

Ha számodra is fontos, hogy környezettudatosan élj, olvasd el cikkünket, amiben további tippeket találsz, hogyan csökkentheted az ökológiai lábnyomodat.