Divatlábnyom – Mi az és mit tehetek a csökkentése érdekében?

Ezeknek az egyszerű változtatásoknak az elkezdésével a divatlábnyomod akár egyharmadával is csökkentheted. 


Mi a szénlábnyom? 

Szénlábnyomod a bolygóra gyakorolt egyéni „üvegház-kibocsátásod”. Figyelembe vesz minden olyan tevékenységet, amelyben részt veszel, és amely üvegházhatású gázokat bocsát ki. Mértékegysége a szén-dioxid-egyenérték (CO2e), ami az összes üvegházhatású gáz (metán, dinitrogén-oxid, F-gázok stb.) kibocsátását magában foglalja. Minél nagyobb valamilyen tevékenység vagy egyén, közösség, társadalom karbonlábnyoma, annál nagyobb annak felmelegítő hatása az éghajlatra. 

Mi a divatlábnyom? 

Divatlábnyomod a bolygóra gyakorolt egyéni „üvegház-kibocsátásod”, amelyet a vásárlási, a ruhaválasztási és a mosási szokásaid határoznak meg. 

Mennyi az annyi? 

A világ CO2 kibocsátása 2020-ban több mint 35 milliárd tonna volt. Ez a Föld 7,8 milliárdos népességére leosztva kb. 4,5 tonna/fő. 

Egy átlagos fogyasztó divatlábnyoma évente körülbelül 735 kg CO2. 

 

Úgy érzed, elárasztanak ezek az információk? Mit tehetsz mégis? 

A használt termékek vásárlására történő teljes átállás felér egy életmódváltással. De ne ijedj meg! Apró lépések is képesek változtatni az eddigi elkényelmesedett szokásaidon. Bármilyen kicsi a változtatás, az segít! Mint a használtruha vásárlás ;) 

Íme néhány tipp, ami segíthet elindulni az ökotudatosság nemes útján: 

1. tipp: Internetes vásárlás 

A bolti vásárlás egyik legnagyobb környezetterhelő hatása az, ha autóval indulunk a beszerző körútra. Az online vásárlással már indulás előtt csökkentheted a lábnyomod. 

2. tipp: Vásárolj főleg használt ruhákat 

Az átlagos fogyasztó évente 66 ruhadarabot vásárol. Ha ezeknek a ruháknak a 80% -át használtan vennék, akkor ez 240 kilogrammal csökkentené szén-dioxid-kibocsátását. 

3. tipp: Ruhaszárítás 

Az átlagfogyasztó hetente 5 adag ruhát mos. A mosás teljes szén-dioxid-kibocsátásának 75% -a a ruhák gépi szárításából származik. Ha ezek mind levegőn száradnának meg, az 200 kilogrammal csökkentené szén-dioxid-kibocsátást. 

4. tipp: Viseld a ruhákat legalább 12-szer 

Ha az összes ruhát legalább 5-tel többször többet viselnénk, mint az átlagos 7-szeri, a megnövelt élettartam 27 kilogrammal csökkentené szén-dioxid-kibocsátást. 

5. tipp: Moss hidegvízben 

Az átlagfogyasztó hetente 5 adag ruhát mos. Ha ezeknek 100% -át meleg helyett hideg vízben tenné, az közel 20 kilogrammal csökkentené szén-dioxid-kibocsátást. 

6. tipp: Válassz inkább lassabb szállítást 

Az átlagos fogyasztó évente 30 online vásárlást hajt végre. Ha ezeknek a vásárlásoknak a 90% -át expressz helyett normál szállítási idővel kézbesítenék, az több mint 10 kilogrammal csökkentené szén-dioxid-kibocsátást. 

7. tipp: A Te lomod más kincsévé válhat 

Használt ruhák vásárlása mellett a divatlábnyomod csökkentésének legjobb módja a már meglévő ruhák élettartamának meghosszabbítása. Ha azonban már nem viseled a ruháid egy részét, sokat tehetsz vele, ha ruhagyűjtő pontokon adod le ruhatárad megunt darabjait. Így azok visszakerülnek a divat körforgásába és új életet nyernek a következő tulajdonosuknál 

 

Látod? Ezeknek az egyszerű változtatásoknak az elkezdésével a divatlábnyomod akár egyharmadával is csökkentheted.  

Ne feledd, ha legközelebb ruha vásárlást tervezel, először nézz körbe a Dresspack.hu-n!