"Ezt is kinőtte" - Gyerekruha vásárlás tudatosan

Ahogy nő a gyerek egyre több ruha marad utána, éppen ezért érdemes tudatosan megtervezni a vásárlást a környezetünk megóvása érdekében.

Anyukák, apukák egyik legnagyobb megmérettetése a gyerkőc ruhatár készletének folyamatos rendben tartása. Ahogy nő a gyerek egyre több ruha marad utána, éppen ezért érdemes tudatosan megtervezni a vásárlást. Erre nem csak azért van szükség, hogy ne álljanak otthon a szekrényben halomszámra a szebbnél-szebb új ruhácskák, hanem a környezetünk védelméért is fontos a tudatos ruhavásárlás.

 

Miért fontos a tudatosság a gyerekruha vásárlásnál?

A divatipar az egyik legszennyezőbb ipar. A folyamatos gyártás és a divat ilyen gyors mértékű változása arra készteti az embereket, hogy folyamatosan vásárolják az újabbnál-újabb ruházati termékeket. Ez bizony a környezetre is rendkívül nagy hatást gyakorol. A ruhák előállításával rengeteg szennyvíz, széndioxid és szemét termelődik. Bár a gyártók próbálnak különféle alternatív megoldásokkal előrukkolni, amivel zöldebb lehet az előállítás, még messze vagyunk attól, hogy csökkenteni tudják az ökológiai lábnyomukat ezek a cégek.

A gyerekruhákra - főleg a gyermek első néhány évében - folyamatosan szükség van. Ahogy nő gyermekünk kénytelenek vagyunk megvenni a nagyobb méretű ruhákat és ilyenkor is előfordul, hogy hiába a mérettáblázat, valahogyan mégsem passzol a darab. Rengeteg ruhát veszünk gyermekünknek és sokat közülük talán csak egyszer-egyszer adunk rá.

És mi történik ezekkel a ruhákkal, amikre már nincs szükség? Sajnos a legrosszabb forgatókönyv szerint ezek a ruhák a szemétben végzik, amik ezek után már nem hasznosíthatók újra.

Itt most nem csak a felesleges szemét, ami problémát jelent, hanem a temérdek sok előállított ruha után keletkezett szennyező anyag, amit a Földünk már alig bír el.

Ha Neked is számít a Földünk jövője és egy élhető világot szeretnél teremteni gyermeked számára, fontos, hogy a tudatos vásárlást beépítsd a mindennapjaidba.

Legyen tudatos a gyerekruha vásárlás is!

 
 

3 tipp, hogyan tudsz tudatosan gyerekruhát vásárolni

A tudatos ruhavásárlás nem egyszerű feladat főleg, ha gyerekruháról van szó. Nehéz megtalálni azt, ami méretben passzol, könnyű feladni a gyerekre és a mosásban is úgy viselkedik, ahogyan azt elvárnánk. Ezekkel a tippekkel egy kis segítséget adunk, ami segíthet abban, hogy a gyerekruha vásárlást is tudatosan el tudd intézni.
 

1. Vásárolj használt gyerekruhát

A használt ruhákkal kapcsolatban még mindig az a rossz berögződés van az emberek többségében, hogy használtat csak azok vesznek, akiknek nem futja újra. Nos ez már régóta nem így van! A használt ruha nem csak hogy óvja a környezetet, hiszen újra hasznosítasz vele egy ruhadarabot, de még pénztárcabarát is. Az újrahasznosítás és a zöld életmód pedig ma már nem csak hogy alapvetőnek kellene lennie, de hatalmas trend lett az utóbbi időben a zöld életmód.

A használt ruháknál nagyon könnyen meg tudod nézni, hogy egy gyerek ruhadarab mennyire fogja bírni a strapát. Ha látod, hogy már igencsak elnyűtt a darab, de még újnak mondható, akkor az nem bírta volna ki sokáig újonnan megvásárolva sem. Ezzel már tudni fogod, hogy melyikek azok a darabok, amelyek minőségiek és melyek azok, amik nem.
 

2. Ne vásárolj jóval előre!

Ha jóval előre megveszed a gyerek ruháit könnyen eshetsz abba a hibába, hogy elfelejted, hogy egyáltalán vettél már ilyen ruhát. Babakorban érdemes a következő méretekből beszerezni pár darabot, de felraktározni több méretből előre teljesen felesleges. Igyekezz tudatosan előre tervezni, ha baba- vagy gyerekruháról van szó.
 

Ne halmozz fel feleslegesen, csak a szükséges ruhadarabok legyenek!


 

3. Ne a trendek szerint öltöztess

A gyerekek számára szinte teljesen mindegy milyen divatos ruha van rajtuk. Egy biztos, a ruha ígyis-úgyis piszkos lesz. Sokkal fontosabb, hogy a funkcióját ellássa az adott ruhadarab, mintsem, hogy a legújabb trendeket követve öltöztessük fel gyerekünket. Ma már egyébkéntis a divatok olyan gyorsan váltakoznak, hogy nem is nagyon tudnánk megmondani, hogy mi az aktuális trend gyerekeknél. Használt ruhák között is bőven találni olyan darabokat, amik a mai divathoz is tökéletesen passzolnak.

 

Ahhoz, hogy fenntartható és élhető világot teremtsünk utódainknak, nagyon fontos, hogy vásárlásainkat tudatosan intézzük. Így kell gondolkodnunk gyerekruha vásárlásánál is. Azokat a darabokat, amiket tudunk szerezzük be használt ruha boltból és ezeket is tervezzük meg előre, hogy mi az, amire szükségünk van. Ha pedig már a ruha kihasználatlanná válik, de még hordható, érdemes továbbadni családon belül, vagy barátoknak. A már teljesen elhasználódott darabokat mindenképpen az erre megfelelő ruhagyűjtő konténerbe dobd bele!