5 érv, hogy miért jó választás a használt ruha

Gondoltad volna, hogy ha a használt ruha mellett döntesz, sokat tehetsz a környezetedért? Egyre többen fedezik fel a használt ruhák előnyeit, és egyre növekvő trendként kezdi elterjedni a vásárlók körében. Ebben a cikkben öt érvet fogunk bemutatni arról, hogy miért jó választás a használt ruha, és miért érdemes elgondolkodni a fenntarthatóbb divatvásárláson.

5 Érv a használt ruha vásárlás mellett

A fast fashion elterjedésével a divatipar hatalmasat változott, ami nagyon káros hatással van a környezetünkre. Globálisan a hulladék 10%-a ebből az iparágból származik, a szennyvíz pedig a 20%-ot is eléri. Ezzel a divatipar az egyik legnagyobb szennyező a világon. Bár sokan ódzkodnak a használt ruházati cikkektől, rengeteg érv szól mellette.

A használt ruha egyedi

Amikor bemész egy ruházati boltba nagyjából ugyan azokat a stílusokat fogod megtalálni. Sokszor visszatérnek az adott szezonokba olykor teljesen ugyan azok a darabok. Így könnyen előfordulhat, hogy a ruhadarab, amit újonnan vásároltál szembe köszön veled az utcán máson is. A használt ruha esetében erre elég kicsi az esély.

Nem támogatod az egyik legszennyezőbb iparágat

A fast fashion térhódításával a divatipar egyre kevésbé, vagy semennyire nem fordít arra figyelmet, hogy termékeit környezetkímélő módon állítsa elő és szállítsa le. Emellett a fast fashion lényege, hogy a gyorsan változó divat arra ösztönözzön, hogy a ruháidat, amik már nem divatosak cseréld le mindig újabb és újabb termékekre. Ez a fogyasztói magatartás rendkívül nagy terhet ró a környezetünkre.

Könnyű ennek a fogyasztói magatartásnak a csapdájába esni, hiszen nagyon hamar elcsábulunk egy-egy gyönyörű új ruha láttán. Ilyenkor csak gondolj arra, hogy mennyit tehetsz a Földünkért és a fenntarthatóbb jövőért, ha inkább a használt ruha mellett teszed le a voksodat!
 

Használt ruha válogatása

 

Véded a Földünket

Azzal, hogy használt ruhát vásárolsz egy idő után a hozzáállásod és a vásárlási szokásod is meg fog változni. A saját ruháidat is másként fogod majd már látni. Nagyobb eséllyel fogsz úgy dönteni, hogy nem a kukában végzi majd egy-egy darab, amit már nem használsz ki, hanem leadod ruha gyűjtőkbe, tovább adod rászorulóknak. Ezzel aztán mindenki jól jár!

A használt ruha és az anyagiak

Használt ruhát mindig olcsóbban fogsz tudni beszerezni, így akár egy márkásabb ruhát is magadénak tudhatsz az eredeti ár töredékéért. Nem beszélve arról, hogy a használt ruha vásárlással a pénzed a közösségben marad, nem egy nagy multinál.

Egyértelmű a minősége

A használt ruháról sokaknak olyan ruhadarab jut eszébe, ami már kopott, fakó esetleg nyúlott. Ha ilyen ruhadarabbal találkozol, az a ruha valószínűleg újonnan megvásárolva is csak pár mosást bírt volna ki. Így könnyedén ki tudod szűrni, melyik az a ruha, ami biztosan kiállja az idő próbáját. Ezzel kevesebb hulladékot is termelsz, illetve költséghatékony is, hiszen olyan ruhákra költesz csak, amikről már tudni fogod, hogy minőségi darabok.

Ha tehát úgy döntesz, hogy az új ruhák helyett használt ruhákat vásárolsz, nem csak a pénztárcád, de a bolygónk is nagyon hálás lesz.