Anyagfajták és tulajdonságaik 2. – Lenvászon, Farmer,

Talán a két legnépszerűbb természetes alapú textilfajta a lenvászon és a farmer. Nincs olyan, akinek a szekrényében ne lenne megtalálható egy-két ilyen anyagú ruhadarab.

Talán a két legnépszerűbb természetes alapú textilfajta a lenvászon és a farmer.  

Nincs olyan, akinek a szekrényében ne lenne megtalálható egy minden alkalomra tökéletes farmernadrág, egy vagány farmerdzseki, vagy a nyári hőséget elviselhetővé tevő lenvászon ing. 

Ismerkedjünk meg ezekkel a méltán népszerű anyagokkal jobban. 

Lenvászon 

A lenvászonból készült ruhadarabok kényelmesek, szellősek, ezért a nyári kánikulában kellemes viseletet biztosítanak a nadrágra és ingre „kárhoztatott” nők és férfiak számára is. 

A lent mint kultúrnövényt már i.e. 4500 évvel is ismerték és termesztették. Szárából készítik a lenvásznat. 

A natúr, vászonszövésű anyag felülete kissé csomós, szakítószilárdsága nagy, tehát strapabíró. Antiallergén, mivel természetes alapú, mint a pamut, azonban valamivel durvább tapintású és kevésbé rugalmas. Nyáron kellemes, hűvös érzetet kelt, ezért a hőségben kifejezetten népszerű viselet.  

A textilipar kedvelt alapanyaga, mivel előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy könnyen fehéríthető és jól színezhető. Sajnos, azonban aki a lenvászon ruhákat szeretne viselni, annak tudomásul kell vennie, hogy könnyen gyűrődik, igaz ugyanilyen könnyen vasalható. Ezért az ilyen anyagú ruházat inkább mindig lezser és el kell fogadni, hogy nem ciki ha kissé gyűrött a ruhánk itt-ott.  

A lenvászonból készült ruhadarabokat legfeljebb 30°C fokon ajánlatos mosni, de ajánlott lehetőség szerint inkább hideg vízben, mivel hajlamosak a zsugorodásra magasabb hőfokon.  

Ezeket mindenképpen tartsuk szem előtt, amikor lenből készült termékeket vásárolunk. 

 

A divatipar a tiszta lenvásznat önmagában is felhasználja, de mellette gyakori előfordulású a pamuttal és/vagy műszállal kevert szövet is. Így megőrizhető a lenvászon minden pozitív jellemzője, és egyben növelhető a rugalmassága, puhasága és csökkenthető a gyűrődési faktor. 

A lenvászon jól kombinálható farmerrel, pamutvászonnal és minden természetes anyagból készült holmival, de a műszálból készült ruhadarabokkal nem ajánlott társítani – bár a mai divat mindent is kibír. 

Az ingeket, nadrágokat mindenképp érdemes vállfán tárolni, mert a hajtogatás következtében nem győzzük majd a hajtáséleket kivasalni. 

Farmer 

Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”-ből készül, és jellemzően kék színű. Ezt hívjuk magyarul: farmerszövetnek. 

Népszerű anyag a divatban, mivel falhasználása sokrétű – nadrág, ing, kabát, ruha, dzseki készítésére egyaránt felhasználható, sőt, még cipők előállításakor is hasznos lehet, mivel rendkívül strapabíró anyagról van szó.  

Rugalmas szállal vegyítve, tartós és kényelmes, streccs anyagú darabok készülnek, melyek könnyen a ruhatárunk kedvenceivé válhatnak. 

Díszítik hímzéssel, festéssel, kenéssel vagy nyomott mintákkal, egyszóval szinte végtelen variációban előfordulhat. 

Különleges kezelést nem igényel, 30-40 °C fokon mosható. Arra azért figyeljünk, mivel mossuk össze, mert az első néhány alkalommal előszeretettel ereszti a színét. 

 

Ha jobban belegondolsz, ezekből a darabokból sosincs elég a szekrényben. Nézz körbe a Dresspack webáruházában, hátha rátalálsz a következő kedvenc ruhádra!