A mosódió mint környezetbarát mosószer

Biztos Te is azok közé tartozol, akiknek ismerős ez a szó, és talán tudod, mi fán terem, hogyan kell használni és mi az oka a népszerűségének. Vagy mégsem?

A mosódió az egyik legelterjedtebb alternatívája a szintetikus mosószereknek. Biztos Te is azok közé tartozol, akiknek ismerős ez a szó, és talán tudod, mi fán terem, hogyan kell használni és mi az oka a népszerűségének. Vagy mégsem? Akkor ezt a cikked éppen neked szántuk! 

Dióhéjban a dióról 

A mosódiófa, vagy szappanfa /Sapindus mukorossi/ egy Délkelet-Ázsiában őshonos szubtrópusi növény. A fának 2-3cm átmérőjű csonthéjas termést nevel, amit Nepál, Pakisztán, India és Indonézia területén évszázadok óta ismerik. A szappanfa termését az érést követően leszedik, szárítják és kimagozzák, majd a szárított héjat használják fel a ruhák mosásához. 

 

Érdekesség, hogy a mosódió olyan fán terem, melyet soha nem kell permetezni, mert ugyanaz az anyag, mely tisztításra is alkalmas, egyben képes távoltartani a kártevőket.  

Hogyan lesznek egy gyümölcstől tisztábbak a ruhák? 

A mosódió héjában 13-14%-os koncentrációban megtalálható a szaponin, egy felületaktív anyag, ami vízzel kölcsönhatásba lépve habot képez, mely megköti a zsírokat és szennyeződéseket, így kiválóan alkalmas a ruhák mosására. Ez a hab ugyanúgy képes a ruhák anyagának szálai közé beült szennyeződéseket fellazítani, majd kioldani, mint az általad eddig használt mosószerek. Vagy még jobban... 

 

Gondolhatnánk, hogy „Jó, jó, tegyük fel, hogy a ruhák tisztábbak lettek, de milyen szaguk lesz tőle?”. 

Hát elárulom, hogy a kellemetlen szagokat is megszünteti. A mosódióval mosott ruhának friss és enyhén ecetes illata lesz. De ne aggódj, ez a ruha száradása közben elillan.  

Mi sem ékesebb bizonyítéka annak, hogy tényleg működik, mint az, hogy évek óta a legnépszerűbb alternatív mosószer. 

Hogyan kell használni? 

A mosódió bármilyen hőmérsékletű vízben használható, 30°C feletti hőmérsékleten azonban gyorsabban oldódik ki belőle a habot képző szaponin. Ne várjuk, hogy mosás során olyan intenzitással fog habzani, mint egy mesterséges mosószer, mert nem fog. A hatását éppen annyira fejti ki, hogy a ruhákat megfelelően kitisztítsa.  

 

Ahogy anyáink és nagyanyáink is megmondták: nem attól lesz tisztább az edény és a ruha, hogy minél jobban habzik a mosószer. 

Egy adag ruha mosásához 2-4 egész dió szükséges, melyek 4-5 alkalommal is felhasználhatók, ezért nagyon gazdaságos mosószer. A felhasznált mennyiség attól függ, mennyire kemény a víz és mennyire szennyezettek a ruhák.  

Még több érv mellette 

Nagy előnye, hogy a megszokott mosószerekkel ellentétben kíméletes a ruhákhoz, azaz nem roncsolja a textíliák anyagát, így ruháink hosszabb ideig képesek megőrizni eredeti formájukat, rugalmasságukat és színüket.  

Mégis a mosódió melletti legfontosabb érv az, hogy teljes mértékben környezetbarát megoldás. A bolti mosószerek foszfátokat és tenzideket tartalmaznak, mely anyagok hosszútávon azoknál is kiválthatnak bőrirritációt, akik alapvetően nem allergiásak.  

A mosódió a mosáson kívül is igen sokoldalúan felhasználható. A kioldott folyékony szaponinnal gyakorlatilag bármilyen tisztítószert helyettesíthetünk. 

100%-osan hipoallergén hatású 

Az indiai Ájurvédikus gyógyászatban a mosódiót tradicionálisan a különféle bőrbetegségek és bőrirritáció kezelésére alkalmazzák nagy hatékonysággal. Ezért a mosódió használata különösen jó választás az akut bőrproblémáktól (ekcéma, száraz bőr, pikkelysömör) szenvedők számára. Mogyoróallergiával küzdők is biztonsággal használhatják. 

Környezetbarát 

Az organikus eredetű mosódió nem tartalmaz semmilyen szintetikus anyagot. A „kimerült” mosódió teljesen képes lebomlani, ezért a héjak akár komposztáláshoz is felhasználhatók. A víz pH-ját lúgossá teszi, amitől a vízkeménysége csökken, azaz lágyabb lesz, következésképp használatával a ruhák puhábbak lesznek.  

Mikor ajánlott? 

  • Ha fontos neked, hogy minél kevesebb mesterséges anyagot használj a mosás során 

  • Ha kismama vagy kisbaba számára mosol 

  • Ha a családodban van, akinek érzékeny a bőre vagy bőrbetegségtől szenved 

 

Összefoglalva 

A mosódió tehát mint alternatív mosószer: 

  • Fenntartható – megújuló erőforrás, természetben előforduló és könnyen termeszthető 

  • Természetes – a mosódió 100%-osan természetes, nem tartalmaz semmiféle mesterséges vegyi anyagot ami a szervezetre vagy a környezetre káros hatást gyakorolna  

  • Megfizethető – A hagyományos mosószerek árának töredékéért beszerezhető 

  • Univerzális – helyettesítheti a legtöbb tisztítószert 

  • Újrafelhasználható – minden dió 4-5 alkalommal használható fel 

  • Hipoallergén – nem okoz bőrirritációt, mivel természetes alapú, ezért biztonságosan használható kisbabák ruháinak mosásához 

  • Kíméletes – nem roncsolja a ruhák szöveteit, nem árt a felületeknek. használatával a ruhák hosszabb ideig megőrzik tartásukat, színüket 

  • Energiatakarékos – rövidebb öblítési ciklust is elég a mosási folyamat során 

  • Környezetbarát – könnyen lebomlik, nem terheli a környezetet, akár komposztálható  

  • Antibakteriális – fertőtleníti mind a ruhákat, mind a mosógépet 

 

Tehát, ha kacérkodsz a gondolattal, hogy tudatosabb életmódra szeretnél váltani, a mosódió lehet az egyik, amivel kiválthatod a mosás során használt környezetre és egészségre káros vegyi anyagokat. És mivel kíméletes a ruhákhoz, ha használt ruhákat vásárolsz sem kell attól tartanod, hogy azok rövidebb életűek lesznek az újaknál, hiszen ezentúl nem károsodik mosás során anyaguk.