Útmutató a nadrágfazonok útvesztőjében

Igyekeztünk összegyűjteni az összes típust, amelyekkel találkozni ma az üzletekben, hogy legyen egy egységes útmutatód, ha elvesznél a divat útvesztőjében.

Mára annyi féle elnevezéssel dobálóznak a gyártók és forgalmazók, hogy bárkit képesek összezavarni, vagy egyszerűen az újdonság és egyediség látszatát kelteni. Ezért igyekeztünk összegyűjteni az összes típust, amelyekkel találkozni ma az üzletekben, hogy legyen egy egységes útmutatód, ha elvesznél a divat útvesztőjében. 

Legging 

Bokáig érő feszülős cicanaci. Alkalmas viselet tunikákhoz, rövidebb ruhákhoz, bár manapság inkább sportoláshoz (sportosnak-tűnéshez) viselik - jóga, fitnesz, zumba, aerobik, zumbaaerobik és kutyasétáltatás hűséges viselete. 

Jeggings 

A farmer (inkább Slim) és a Legging keveréke. Ránézésre farmer, de puhább és vékonyabb elasztikusabb anyagú. Farmeres zseb is szokott rajta lenni. Jellemzően bokáig ér (7/8 -nak tekinthető). 

Skinny - cső 

A skinny modell a legnőiesebb farmer. Tökéletesen kiemeli a szép formájú lábakat azzal, hogy a szűk nadrágszárak optikailag megnyújtják az alsó testet. Vagy éppen hagyja, hogy a felső testedre terelődjön a figyelem, mivel szinte úgy tapad a testedhez, mintha a bőröd lenne.  
Ha strech anyagút választasz az a legkényelmesebb viselet, mivel a tapadó, szoros érzet helyett inkább körülölel és szabad mozgást enged. 

Slim - szűk 

Testhezálló, mégsem olyan szűk, mint a skinny fazon. Kiemeli az előnyös vonásokat és szabad mozgást biztosítva simul finoman a testhez. 

Straight – egyenes 

A klasszikus egyenes szárú nadrág, ami szinte mindenkinek jól áll. Deréktól combig simul a testedhez, majd térdtől lefelé kissé bővebb, egyenes szárakban végződik. Tökéletes választás, ha kissé komolyabb megjelenésre és egyben kényelmes viseletre vágysz. 

Boyfriend 

Igen, ahogy a neve is sugallja, ez olyan, mintha kölcsönvetted volna a barátod szekrénéyből egy nadrágját. Lezser fazon, farmer per farmer jellegű, ami alacsony üleppel egészül ki. 

Loose Fit 

A leglazább fazon. Lógó ülep, bő szárak és a bokánál is jó sok anyag. Ez hasonlít a Boyfriendre, de sokkal lezserebb. 

Marlene 

Ez az előzőbe (High Waist) tartozik. A-vonalú, férfias és nőies stílusjegyekkel egyaránt rendelkező, eredetileg szövet- és kordnadrágok-at nevezték így. Mára az anyag határokat nem ismerő különböző változataiban terjedt el. Magas derekú, bő szárú, lenge anyagú. Tutikényelmes nyári hosszúnadrág. 

Palazzo 

Lásd. Marlene. Csípőre simuló, a lábakon bőre szabott nadrág. Általában szép esésű, puha alapanyagból készül, de gyapjúváltozatban is megtalálhatjuk. Leginkább egy csúcs nélküli háromszögre hasonlít, mégsem szoknyanadrág. Minél inkább háromszögszerű a fazon, annál inkább keskenyíti a derekat. 

Bootcut – bővülő szárú 

Ez a fazon derékban és csípőben passzos, hasonló a Straight-hez, azonban térdtől lefelé fokozatosan bővül. Ez a klasszikus trepéznadrág. Ahogy neve is sugallja, csizmához alkalmas viselet, ami a trapéz szárával optikailag kiegyensúlyozza az alkatot, ezért bátran viselhetik alacsonyabb vagy teltkarcsú hölgyek is. 

Háremnadrág  

Aladdinos, buggyos, törökcsászáros, gyémántfélkrajcáros, ezeregyéjszakás ?. Általában derekán (ami néha visszahajtós) és alján széles gumival, alacsony ülepű, bő szabású fazon. 

Bermuda  

A combközépig vagy picit lejjebb érő, kissé bő szabású rövidnacikat hívják így. 

Capri  

Olyan háromnegyedes gatyó, amely testhez simuló, szűk fazonú. Gyakran a térd alatti részen fel van sliccelve kétoldalt. Ritkábban felhajtás, vagy anyagrátét is van rajta, de ez kevésbé jellemző. 

„Minden capri háromnegyedes, de nem minden háromnegyedes capri.” ? 

3/4-es 

Nem egy hivatalos kifejezés, illetve csak Magyarországon nevezik így gyűjtőnéven a térd alá érő rövidnadrágokat. 

7/8-os  

Ezek azok a hosszúnadrágok, amik csak bokáig érnek, s így lehet hozzájuk szandált meg körömcipőt és miegymás-csiniséget felhúzni. Előfordul a „Legging” vagy „Jeggings” megnevezés is helyette. 

Kismama nadrág 

Jellemzően a derék szabása pocak alatt félköríves – úgymond alulról követi a has vonalát – és legtöbb esetben egy magasan záródó anyagrátétben végződik, ami valamilyen puha, elasztikus anyagból van (pl. pamut elasztánnal keverve), hogy betakarja, melegítse a pocakot, derekat. Az anyagrátét rugalmasságából adódóan illeszkedik a pocak méretéhez. 

High Waist  

Ez az utóbbi időben elterjedt „magas derekú” nadrág típus. Gúnynevén „tüdőgatya”. A magas derékrész miatt nagy hangsúlyt kap a fenék, ezért csak a kimondottan vékony testalkatúaknak áll jól.