Szárítsuk szabad levegőn a ruhákat, vagy inkább ne?

Köztudott, hogy a kimosott ruhák a szabadban illatosabban száradnak. Viszont a Nap sajnos fakulást okozhat. Persze ez elkerülhető. Mutatjuk, hogyan.

Narancs színű ruhák a napon száradnak, köztük mosolygós nő szintén narancssárga ruhában.

 

Köztudott, hogy a kimosott ruhák a szabadban illatosabban száradnak. Illetve az egyedi szellőzésnek hála frissebbek is lesznek. Ami még hosszú idő után, akár a szekrényben tároláskor is érezhető marad.


Miért lesz frissebb a szabadban szárított ruha?

A szabadban szárított ruha szerkezetéből a napfény és a szellő hatására gyorsabban elillan a nedvesség. Ez az, ami hozzájárul ahhoz, hogy azok frissek és illatosak legyenek. Igen ám, csakhogy a napfénynek és a szélnek lehetnek negatív hatásai is. Sajnos az erős napsugárzás kifakíthatja a száradó ruhákat. Ha nem vagyunk elég elővigyázatosak, a helytelen szárítás miatt idő előtt tönkremehet a ruha.

De akkor mit tegyünk?

A legkézenfekvőbb megoldás, ha árnyékban szárítjuk a ruhát. Vagy legalábbis olyan helyen, ahol nem éri azokat direkt napsugárzás, de azért kellően meleg a hőmérséklet ahhoz, hogy gyorsan megszáradjanak. 

Viszont a Nap, illetve a napfény csak az egyik dolog, amit figyelembe kell venni a ruha szárításakor. A széllel is ajánlott kalkulálni. Egyrészt gondoskodni kell a rögzítésről. Csipeszekkel mindenképpen fixáljuk a ruhákat. Kellemetlen dolog ugyanis, ha a frissen mosott ruhát azért kell újra a mosógépbe tenni, mert szárításkor a szél elfújta és piszkos lett. De a szél nem csak így tud kellemetlenséget okozni. Sajnos az is előfordulhat, hogy allergéneket fúj a ruhára. Ez pedig egy pollen allergiás számára nem túl hasznos dolog. De az is megesik, hogy por és másfajta szennyeződések is szállnak a széllel. A szabadtéri ruhaszárításkor ezzel is kalkulálni kell.

Persze ez nem azt jelenti, hogy le is kell tenni a nyári, kültéri ruhaszárításról. Csupán meg kell gondolni, hogy melyik az a hely a környezetünkben, ahol a legkevesebb pollen és por száll.

Végül még egy dolog: kültéren ugyebár találkozhatunk rovarokkal, bogarakkal. Előfordulhat, hogy ezek az állatkák a ruhákra szállnak. Így az is megesik, hogy összepiszkolják azokat, vagy megpihennek bennük, és mi velük együtt visszük be a szárított holmit lakásba.

Természetesen mindezek nem törvényszerűek, de megtörténhetnek.

Mindenesetre mi arra buzdítunk, hogy ha teheted, szárítsd a szabadban a kimosott ruhákat. Viszont ügyelj arra, hogy ne érje azokat túl erős napfény, illetve azért virágzó növények környezetébe, fa alá se teregess.

Ha ezekre ügyelsz, nem fogod megbánni, hogy a szabadban szárítod a ruhákat. A jó minőségű ruha garantáltan meghálálja a gondoskodást.

A szárítási módszerrel egyébként a Dress Pack használt ruha webáruházban vásárolt darabok élettartama is jócskán megnövelhető. Sőt, az se ritka, hogy egy frissítő mosással és szabadtéri szárítással teljesen újjá válik a használt ruha.

Próbáld ki! Nézz körül a legújabb ruhák között!