Milyen hatással van a fast fashion...?

Előző cikkünkben írtunk róla, mit is jelent pontosan a fast fashion kifejezés, és meséltünk róla, hogyan alakult ki. A folytatásban abba szeretnénk mélyebb betekintést nyújtani, milyen hatással van ez a divatágazat a környezetre.

A bolygóra 

A fast fashion óriási hatással van a bolygóra. A költségek és a gyártási idő csökkentésére irányuló nyomás azt jelenti, hogy sokkal kisebb hangsúlyt kapnak a környezetvédelmi szempontok. A gyorsdivat negatív hatásai közé tartozik az olcsó, mérgező textilfestékek használata – ezzel a divatipart a mezőgazdaság után a második legnagyobb tiszta víz szennyezővé teszi világszerte. Ez az oka annak, hogy a Greenpeace évek óta nyomást gyakorol a márkákra méregtelenítő divatkampányaival, hogy távolítsák el a veszélyes vegyi anyagokat ellátási láncaikból. 

Az olcsó textíliák szintén növelik a fast fashion környezetterhelését. A poliészter – az egyik legnépszerűbb szövet – fosszilis tüzelőanyagokból származik, ezáltal hozzájárul a globális felmelegedéshez. Mosáskor mikroszálak válhatnak le az anyagról, amelyek növelik óceánjainkba jutó mikroműanyag mennyiségét. De még a „természetes szövetek” is jelenthetnek problémát abban a mennyiségben, amennyit a fast fashion igényel. A hagyományos gyapot a fejlődő országokban óriási mennyiségű vizet és növényvédő szereket igényel. Ez aszálykockázathoz vezet, és rendkívüli stresszt okoz a vízgyűjtőkben, valamint növeli az erőforrásokért folytatott versenyt a vállalatok és a helyi közösségek között. 

A kínálat és kereslet őrült tempójú változása megnövekedett stresszt jelent más környezeti területeken, mint például az erdőirtás, a biodiverzitás és a talajminőség. A bőr feldolgozása a környezetre is hatással van: minden 9 kg cserzett állati bőrhöz 3 kg vegyszert adnak. 

A ruhaneműk előállítási sebessége azt is jelenti, hogy a fogyasztók egyre több ruhát dobnak ki, így hatalmas textilhulladék keletkezik. Például, csak Ausztráliában évente több mint 500 millió kiló nem kívánt ruha kerül a hulladéklerakókba.  

Persze sokan nem engedhetik meg maguknak a prémium minőségű márkás ruhák megvásárlását. De, mint mindig, erre is van alternatíva! Az outlet- és használt ruhák vásárlásával az ár töredékéért szerezhetők be a jó minőségű ruhadarabok, melyek ezáltal nem a szemétbe kerülnek, hanem új, hasznos életet kapnak. 

 

A dolgozókra 

A fast fashion-nek környezetvédelmi költségei mellett emberi erőforrás igénye is jelentős. 

A fast fashion hatással van azokra a ruházati iparban dolgozókra, akik veszélyes környezetben, alacsony bérért és alapvető emberi jogok nélkül dolgoznak. Az ellátási lánc alján lévő gazdálkodók mérgező vegyszerekkel és brutális gyakorlatokkal dolgoznak, amelyek pusztító hatással lehetnek testi és lelki egészségükre. Erre a helyzetre hívja fel a figyelmet a The True Cost című dokumentumfilm is. 

 

Az állatvilágra 

Az állatokra is negatív hatással van a fast fashion. A vadonban az élővizekbe juttatott mérgező színezékeket és mikroszálakat a szárazföldi és a tengeri élőlények egyaránt lenyelik a táplálékláncon keresztül. Ha pedig állati termékeket, például bőrt, szőrmét, sőt gyapjút is közvetlenül a divatban használnak fel, az állatállomány is veszélybe kerül.  

Például, számos botrány feltárja, hogy a valódi szőrmét, beleértve a macska- és kutyaprémet is, gyakran műszőrmeként adják át a tudatlan vásárlóknak. Az igazság az, hogy a szőrmefarmokon annyi valódi szőrme készül szörnyű körülmények között, hogy olcsóbb lett előállítani és megvásárolni, mint a műszőrmét! 

 

A fogyasztókra 

Végül, a fast fashion hatással van magukra a fogyasztókra is, népszerűsítve a „kidobás” kultúráját, mind a termékek „beépített elavulása”, mind a trendek megjelenési sebessége által. A fast fashion elhiteti velünk, hogy egyre többet kell vásárolnunk, hogy lépést tarthassunk a trendekkel, ami állandó igényérzetet és végső elégedetlenséget kelt.  

Ha képtelen vagy ellenállni a késztetésnek, hogy az üzletek közt sétálva megvedd az imént meglátott ruhát vagy kiegészítőt, próbáld elkerülni azokat a helyzeteket, amik “bűnbe visznek”. Vásárolj online, használtruha webshopban, így még ha leküzdhetetlen kényszert is érzel, hogy megvegyél valamit, abban a tudatban teheted, hogy ahelyett, hogy ártanál, jót teszel a környezetednek is. 

 

Számos érvet olvashattál az ellen, hogy továbbra is a fast fashion ágazatot támogasd vásárlásaiddal. Ha szeretnéd megtudni, hogyan ismerheted fel az ilyen típusú ruhákat, olvasd el a „Mit jelent a fast fashion és honnan ismerni fel” című cikkünket is! (https://dresspack.hu/blog/mit-jelenta-fast-fashion-esmirolismerni-fel.29) 

A környezettudatos és fenntartható divatra történő átállás egyik azonnali módja, ha mától Te is a Dresspack webáruházából veszed a ruháidat!