Hogyan távolítható el a ruhából a fűfolt, a borfolt és a festékfolt?

Fű, bor, festék, olaj. Komoly bosszúságot okoz, ha foltot hagynak. De emiatt nem kell megválni a ruhától. Ha ismerjük a tisztítási trükköket, eltüntethető a folt.

Fiatal lány szedi ki a mosógépből a makacs foltoktól megtisztított ruhákat.

Hogyan távolítható el a ruhából a fűfolt, a borfolt és a festékfolt?

Fű, bor, festék, olaj… Komoly bosszúságot okoz, ha a ruhára kerülnek. Az első reakció általában az, hogy ennek a ruhának annyi. Kidobjuk és veszünk helyette másikat. Ami persze érthető hozzáállás, de nem feltétlenül kell ennek lennie a következő lépésnek. Ha ismerjük a praktikákat, még a makacsabb foltok is viszonylag könnyedén eltávolíthatók a ruhákból. Nézzük is sorban!

Kezdjük azzal, hogy a fűfolt miként távolítható el a ruhából.

Ebben az esetben a gyorsaság a kulcs. Ha fűfoltokról van szó, nem tanácsos sokat várni. Minél tovább ül a szöveten a fű, annál nehezebb lesz eltávolítani. Az első lépés a fűfolt eltávolításakor, hogy egy kanállal vagy vajazó késsel lekaparjuk, amit lehet. Távolítsuk el a fűmaradványt, a sarat. Ezután öntsünk egy kis mosogatószert a foltra, és hagyjuk ázni körülbelül 10 percig. Majd hideg vízzel öblítsük le a piszkos részt és tiszta papírtörlővel vagy ruhával itassuk le a lehető legtöbb nedvességet. Ha ezzel megvagyunk, mehet a ruha a mosógépbe, amivel hidegvizes mosást végezzünk. Ha a mosás után marad még némi folt, ismételjük meg a folyamatot addig, amíg a folt teljesen el nem tűnik.

Vörösbor-foltok eltávolítása a ruhákról - nem lehetetlen

A vörösbor sajnos hajlamos makacs foltokat hagyni maga után. A vörösbor-folt eltávolításával kapcsolatban pedig nem sok, jól végződő történetet hallani. Pedig nem lehetetlen küldetés. Az ilyen típusú foltok esetén először egy száraz ruhával kell felitatni a foltot - amennyire csak lehet. A cél, hogy minél kevésbé terüljön szét a folt. Illetve, hogy ne ivódjon be mélyen az anyagba. Ha ezzel megvagy, keverj össze egy rész fehér ecetet két rész hideg vízzel. A keveréket tedd egy üres szórófejes flakonban, és spricceld bőségesen a foltra. A “tisztítószert” hagyjuk dolgozni 10-15 percig. Ezután itassuk le a felesleges folyadékot egy tiszta ruhával vagy papírtörlővel. Végül jöhet a mosógépes hideg vizes mosás. Ha a siker nem száz százalékos, ismételjük meg a folyamatot.

Mit kezdjünk a festékfolttal és az olajfolttal? Hogyan távolítható el a ruhákból?

Az olyan makacs anyagokat, mint a festék és az olaj, különösen nehéz eltávolítani. De ez se lehetetlen. Ráadásul a megoldás viszonylag egyszerű. Kezd azzal, hogy egy kanállal vagy vajkéssel lekaparod a felesleges szennyeződést. Ezután vigyél fel egy kis mosogatószert közvetlenül az érintett területre. Kicsit meg is dörzsölheted a felületet, hogy a tisztítószer valóban bejusson a szövetszálakba. Hagyd hatni körülbelül öt percig, majd öblítsd le meleg (nem forró) vízzel. Elvileg a siker nem marad el. De ha szükséges, ismételd meg a folyamatot addig, amíg a folt teljesen el nem tűnik. Persze a mosógépes eljárás itt se maradhat el. A végső lépés, hogy az érintett ruhadarabot hideg vízzel gépben is átmosod.

Szóval hiába a makacs folt, nem feltétlenül kell a ruha lecserlésében gondolkodni. Ha ismered a mosási praktikákat, egy kis szennyződés nem foghat ki rajtad. Úgyhogy ha foltos is lesz a ruhád, az még megmenthető.

És ugyanez a helyzet azokkal a használt ruha áruházban megvásárolt termékekkel is, amik nem kifogástalan minőségűek. Egy kis házi praktikával az apróbb hibák eltüntethetők, és pillanatok alatt újjá varázsolhatók a használt ruhák is.