Hogyan lehet újra fehér az elszürkült ruha?

Használtruha fehérítés gyorsan, hatékonyan. Fehérítő szerek, szódabikarbóna, ecet és citromlé. Mutatjuk, hogyan fehéríthető ki könnyedén az elszürkült ruha.

 

Fiatal, szőke hajú hölgy ragyogóan fehér ruhában - fehér felsőben, fehér nadrágban - áll a szürke fal előtt.

Hogyan lehet újra fehér az elszürkült ruha?

Sokan tartunk attól, hogy fehér ruhát vásároljunk. Mondván: egy-két alkalom után az úgyis elszürkül. Ami persze lehet igaz is, de nem kell, hogy feltétlenül így legyen. Ha ismerjük a mosási és ruhakímélő fehérítő praktikákat, a fehér ruha könnyedén fehéren tartható. Vagy ha valamiért mégis elszürkült, újra fehérré varázsolható.

Hogyan lehet fehéren tartani egy új ruhát?

Az alapvető teendő, hogy a fehér ruhát csakis fehér ruhákkal együtt mossuk. Ha ugyanis nem válogatjuk ki megfelelően a ruhákat, esélyes, hogy a mosás után a fehérből szürke lesz. Menjen a mosógépbe külön a fehér és külön a színes. 

Mit tehetünk, ha mégis szürkéssé változott a fehér ruha?

Kétségbe esni semmi esetre sem kell. Léteznek ugyanis egyszerű és hatékony módszerek, amikkel visszaállítható a ruha eredeti, ragyogó fehér árnyalata. 

A fehérítő por használata például hatékony módszer. De nem minden ruhánál tanácsos alkalmazni.

Az általános fehérítőket főként pamut- és vászonszövetek esetében ajánlják. Ezek az anyagok ugyanis azok, amik ellenállóbbak a klóros fehérítőkkel szemben. Más anyagok - például a selyem és gyapjú - már nehezebben viselik a fehérítést. Ezeknél akár sárgás foltok is képződhetnek. Persze nem csak klóros fehérítőt lehet használni a fehérítő mosáshoz. Az oxigénalapú fehérítőszerek például jóval kíméletesebbek a szövetekkel. 

A szódabikarbóna, az ecet és a citromlé is kiváló ruhafehérítő szerek

Nem mellesleg természetes alapanyagok és még kíméletesek is. Mindhárom fehérítés kevésbé “koptatós módszer”. Ugyanakkor egészen hatákony a fehér ruhák szürke elszíneződésének eltávolítására.

Szódabikarbóna - kiváló ruhafehérítő

A fehérítéshez egyszerűen oldj fel egy csésze szódabikarbónát nyolc liter meleg vízben, és áztasd benne az érintett ruhadarabot egy éjszakán át. Ezután hagyományos módon, mosógéppel mosd ki. A folyamat végén elvileg egy teljesen fehér, újszerű ruhát kapunk. 

Ruhafehérítés ecettel

A szódabikarbónához hasonló eredményt hozhat az ecet is. Keverj össze egy fél csésze ecetet egy liter vízzel, majd áztasd a ruhát a keverékben legalább egy órán keresztül. Ezután mosd ki a szokásos módon, és már fehér is lesz a ruha.

Citromlével is próbálkozhatunk, ha fehérítenénk a ruhát

A fenti két módszerhez hasonló az eljárás a citromlé esetén is. Keverj össze egy csésze frissen facsart citromlevet egy liter vízzel, ezután áztasd be a ruhát legalább egy órán keresztül. Majd jöhet a mosógépes mosás, és ha minden jól ment, újra ragyogóan fehér lesz a megszürkült ruha.

Összességében tehát elmondható: Az elszürkült ruha újra fehérré varázsolása tehát nem lehetetlen feladat. Akár gyári fehérítővel, akár szódabikarbónával, ecettel vagy citromlével próbálkozol, a siker nem marad el. Ezekkel az egyszerű technikákkal úgy állíthatod vissza a ruhák fehér ragyogását, hogy közben el se koptatod azokat. Szóval ne tarts attól, hogy fehér ruhát vásárolj. Ha ismered a praktikákat: kellőképpen odafigyelsz a mosásra és szükség esetén a fehérítő technikákat is beveted, sokáig ragyogóan fehér lesz a ruha.

Fehér színű ruhát keresel? Nézz körül a legújabb DressPack darabok között!

TIPP: Könnyítsd meg a keresgélést, használd a színszűrőnket a böngészéshez.