Használt ruha webáruházból természetes anyagú póló, pulóver

Ha extrán környezettudatos lennél… Vásárolj használt ruha webáruházból, és válassz természetes anyagból készült termékeket!

Azzal, ha használt ruha webáruházból vásárolsz, már önmagában sokat tettél azért, hogy környezettudatos legyél. Hiszen így gyakorlatilag újrahasznosítasz, és nem veszel újabb olyan terméket, aminek a gyártásához sok-sok - egyes esetekben környezetkárosító - erőforrásra van szükség. Nem is gondolnád, de a használt ruha webáruházból vásárolt termékek élettartamának növelésével jelentősen csökkentheted az öko-lábnyomodat.

Használt ruha webáruházban is megvásárolható pulóverhez hasonló kötött felsőt tart a kezében egy fiatal nő.

Viszonylag friss kutatások azt mutatják, hogy az új ruha beszerzéssel szemben a használt ruha vásárlás akár 82 százalékkal is csökkentheti az adott tevékenységre vonatkozó ökológiai lábnyomot.

És akkor ez még csak a használt ruha vásárlás. Ha még tudatosabbak szeretnénk lenni, vásárolhatunk olyan használt ruhát is, aminek az alapanyag-előállítása sem jelent nagy terhet a környezetre nézve. Vagyis ha természetes anyagból előállított használt ruhát veszünk - mondjuk használt ruha webáruházból -, akkor a fent említett 82 százalékot tovább növelhetjük. 

Mivel minden ruhadarab más és más, ezért azt nem lehet megmondani, hogy az adott természetes anyagú termék mekkora környezetkímélő hatással bír. Az viszont megkérdőjelezhetetlen tény, hogy egy jó döntéssel sokat tehetünk a Föld védelme érdekében.

 

De melyek azok az anyagok, termékek, amiknek az előállítása kevesebb környezetkárosító hatású tevékenységgel jár?

 

Ott van mondjuk az organikus pamut. Ez az egyik legelterjedtebb természetes szövet a divatiparban. Vegyi műtrágyák, növényvédők és vegyszerek nélkül termesztik. Illetve az előállításához sokkal kevesebb vizet használnak. Ráadásul az organikus pamut nem csak környezetkímélő, hanem rendkívül kényelmes anyag is. Az organikus pamut puhább és könnyebb, mint a hagyományos pamut.

De ha extrán környezettudatosak szeretnénk lenni, választhatunk kendert is. A kenderszövet már évszázadok óta létezik, és a népszerűsége folyamatosan növekszik. A kenderszövet a növény rostjaiból készül. Ez az alapanyag azért rendkívül fenntartható és környezetbarát, mert a gyártás során nincs szükség mesterséges festékekre vagy vegyi anyagokra. A kenderszövet emellett hihetetlenül tartós és hosszú élettartamú. Ezenkívül a kenderszövet természetes antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, emiatt sok használat után is friss marad.

 

Mit szólnál mondjuk egy lenvászon ruhához?


A lenszövet magától értetődően lenből készül, ami megintcsak egy fenntartható ruházati anyag. Könnyű, mégis elég erős ahhoz, hogy extra karbantartás nélkül kibírja a mindennapi igénybevételt. Ráadásul a lenvászon anyag minden mosással puhábbá válik… Szóval talán a használt len ruha még jobb választás is, mint egy új? Ezenkívül a lenvászon más szöveteknél jobban szabályozza a testhőmérsékletet, így meleg időben hűvösen, míg hideg időben melegen tart.

 

És persze a gyapjúról se feledkezzünk el.


A gyapjú környezettudatos ruha alapanyag, mivel a legtöbb gyapjú úgynevezett “megújuló” juh- vagy kecskeállományból származik. És az előállítása nem igényel extra energiaforrást és káros anyagokat. Nem úgy, mint például a műszálas anyagok. Emellett a gyapjú tartós anyag, olyan jó minőségű ruhákat készítenek belőle, amelyek hosszabb ideig használhatóak, mint a műszálas anyagokból gyártott darabok. Ez azt jelenti, hogy a gyapjúból készült ruhák hasznos élettartama hosszabb lehet, és ezáltal csökkenthetik az újabb ruhák előállítására fordított erőforrásokat és energiát.

Persze mindez még nem jelenti azt, hogy egy organikus anyagból készült ruha teljesen környezetbarát. Ahhoz, hogy ebben biztosak legyünk, nézzük meg azt is, hogy a termék előállítása, azaz maga a gyártási folyamat mennyire környezetbarát. Vagyis fenntartható forrásból származik-e a kiszemelt ruha.

Összességében tehát elmondható: már azzal sokat teszünk a környezet védelme érdekében, hogy használt ruha webáruházból vásárolunk magunknak. Azzal pedig még többet, ha természetes anyagból készült terméket rendelünk. Illetve ne feledjük, hogy ezen tevékenységünkkel példát is mutatunk másoknak. Ami ugyancsak nem elhanyagolható dolog. Nem mellesleg jó érzés, ha így is tehetünk a környezet védelméért.

Mutass te is példát, vásárolj használt ruha webáruházból, szerezz be organikus anyagokból készült ruhát! Nézz körül nálunk!


TIPP: Használd az anyagösszetétel szűrőnket, válaszd ki azokat az anyagokat amelyeket nem szeretnél megjeleníteni. Így egyszerűen kizárhatod a nem természetes anyagokat tartalmazó termékeinket.