Csatlakozz te is a Second Hand Szeptember kezdeményezéshez!🍁

De mi is ez? Minden amit tudnod kell a Second Hand Szeptember kampányról!

#SecondHandSeptember egy 30 napos kampány, amit az Egyesült Királyságban kezdeményeztek. A kezdeményezés lényege, hogy ebben a 30 napos időszakban az emberek nem vásárolnak új ruhákat, hanem a Second Hand divatot részesítik előnyben. 

Miért fontos részt venni a kampányba?

Az akció lényege, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a divatipar az egyik legkörnyezetszennyezőbb iparág. Az új ruha előállításához rengeteg vízre van szükség. Egyetlen farmernadrág legyártásához több, mint 8000 liter vizet használnak el! (Ami nagyjából megegyezik egy felnőtt 7,5 éves folyadékszükségletével [Bővebb információ])

1 nadrág előállítása = 8000 liter víz

Ez a mennyiség rengeteg! Nem is beszélve arról, hogy a ruhadarabok jórésze, amit kukába dobunk nem hasznosíthatók újra. A vízhasználatnak is van lábnyoma. A vízlábnyom mértéke azt mutatja meg, hogy mennyi vizet használunk el fogyasztóként közvetlenül és közvetetten a fogyasztási cikkeinken keresztül összesen. Merthogy nem csak akkor fogyasztjuk a vizet, amikor iszunk, kezet mosunk, főzünk, takarítunk. Gyakorlatilag mindenhez, amihez nyúlunk, de még a szolgáltatásokhoz is szükség van vízre. Ruhaipar átalános vízfelhasználása 79 milliárd m3 vizet használt fel a globális textil- és ruhaipar 2015-ben. Ez azt jelenti, hogy a ruhaipar a második legnagyobb vízfogyasztó iparág a világon a mezőgazdaság után.

A divatipar gyors változásának hatására a szekrényeinkben is gyorsan megfordulnak a darabok. Ez a vásárlási szokás pedig nem fenntartható a jövőre nézve. A Second Hand Szeptember felhívja a figyelmet erre a problémára, és segít mindenkinek újra gondolni a fogyasztási szokásait, hogy megóvhassuk a Földünket.

Így vehetsz Te is részt a Second Hand Szeptember kezdeményezésben

  • Felejtsd el harminc napra az új ruhát!

Ebben a harminc napban ne vásárolj új ruhát butikokból, üzletekből, fast-fashion boltokból. Vásárolj használt ruhát, akár turkálóból, másodkézből, vagy webshopból. Három érv, hogy miért jó választás a használt ruha: 

  1. Pénztárcabarát - Minőségi ruhák kedvező áron!
  2. Egyedi darabok - Olyan márkás ruhákat is találhat az ember amiket ez eredeti ár töredékéért tud beszerezni!
  3. Környezettudatosság - Ezzel aztán mindenki jól jár!

Nézd meg a [Dresspack.hu] kínálatát, ahol biztosan találsz minőségi ruhadarabokat.

  • Cseréld, vagy add el, ami nem kell!

Egy kis felfrissítés a ruhásszekrényednek is jót fog tenni! Nézd át a ruhatáradat, selejtezd le a nem hordott darabokat. Csináljatok barátaitokkal közös programot. Nézzétek meg egymás ruháit, cseréljétek el őket. Adjatok új életet egymás ruháinak, így a megvásárolt holmik élettartama tovább nő, ha valaki tudja hordani pár évig. Az újszerű darabokat akár el is adhatod közösségi média felületeiden is. Fontos kiemelni, hogy azokat a darabokat amelyekre nincs szükséget és szerinted más sem tudja tovább hordani ne a kukába végezze. Országosan mintegy ezerötszáz ruha gyűjtő konténert helyeztek ki bevásárló központok környékére. Környezetbarát megoldás ezekbe tenni a már nem használt textileket.

  • Ne vegyél semmit, hiszen ez is ér!

Nem kell vásárolnod, hogy csatlakozz, van jobb ötletünk! Oszd meg a kedvenc lelőhelyeidet vagy inspirálj másokat is arra, hogy örömmel és nagyobb kedvvel szerezzenek be ruhát másodkézből!

Ha belevágsz a kampányba mutasd meg másoknak is, hogy Te tudatos ruhavásárló vagy! Ösztönözd őket, legyél Te, akit követhetnek mások és védd a bolygónkat. Használd a #SecondHandSeptember hashtaget bejegyzéseidhez.