Anyagfajták és tulajdonságaik 6. – Viszkóz és Lyocell

A viszkóz az egyik legrégebb óta előállított “műszál”. Az a kettőség jellemzi, hogy mesterséges eljárással, vegyi úton hozzák létre természetes anyagból, a cellulózból.

A viszkóz az egyik legrégebb óta előállított “műszál”. Az a kettőség jellemzi, hogy egyszerre számít műnek és természetesnek, ugyanis mesterséges eljárással, vegyi úton hozzák létre természetes anyagból, a cellulózból. Alapanyaga szolgáltat magyarázatot rá, hogy érzetre könnyű összekeverni a pamuttal. 

Mű és természetes egyszerre 

A viszkóz alapanyaga a fák rostjaiból kinyert cellulóz. Elsősorban hulladék lucfenyőt, erdei fenyőt, bükkfát, vagy hulladék pamutot használnak az előállításához. Azonban végeredményben vegyi úton állítják elő. 

A viszkóz fő tulajdonságai 

A viszkózt nagy arányban tartalmazó anyagok tulajdonságai a pamutéhoz hasonlóak, ezért összehasonlítás alapjául ezt helyezzük a mérleg másik oldalára. 

Mint minden cellulóz szálnak, a viszkóznak is csekély a rugalmassága, ezért könnyen gyűrődik, de a pamuttal ellentétben élénkebb, mélyebb színekre is lehet festeni. A leggyakrabban azzal találkozhatunk ruháink esetében, hogy viszkóz szálakat elasztánnal kevertek, ami egy nagyon kellemes, rugalmas anyagot eredményez. Ennek köszönhetően a felhasználási területe nagyon széles. 

Jobb nedvszívó, mint a pamut: a szálak nedvesség hatására megduzzadnak, így akár térfogatuk 120%-ának megfelelő mennyiségű vizet tudnak magukba szívni. 

A kopásállósága kisebb a pamuténál, könnyen bolyhosodik a felülete. Feltöltődésre nem hajlamos.  

A vegyi úton előállított szálak vastagsága, szálfinomsága a gyártási folyamattól függ, így a kelmék lehetnek finomak, puhák, de akár merevek is. 

Általánosságban nagyon kellemes viselet, a viszkózból készült ruhák puhák, lágyak, ugyanakkor kissé ropogósabbak, hűvös tapintásúak, és fényesebb kelmék a pamutnál. 

Mi készül a viszkózból? 

Viszkózt fényes kelmék előállításához használják, mint például a bélésanyagok, blúzok, ingek, ruhák, dekorációs anyagok, női fehérneműk. Nem véletlenül hívják műselyemnek is. 

Fénye és magas nedvszívó képessége miatt gyakran keverik gyapjú, pamut és len típusú anyagokhoz. A pamuttal, vagy poliészterrel keverve fehérneműk és felsőruházat előállításának kedvelt anyaga 

Hogyan kezeld? 

  • A viszkóz 40 C-on mosható. 

  • A viszkóz nem fehéríthető! 

  • 120-150 C-on vasaljuk, ruhán keresztül. 

  • A viszkózt vegyileg kell tisztítani. 

  • Szárítógépben nem szárítható. 

Lyocell: a modern viszkóz 

A viszkóz erősen környezetszennyező gyártási folyamatát az 1980-as években modernizálták. Kifejlesztettek egy eljárást, ami kevesebb vízigénnyel, teljesen zárt rendszerben, a vegyi anyagok teljes visszaforgatásával zajlik. Az így létrehozott, cellulóz alapú szál lett a lyocell, ami még előnyösebb tulajdonságokkal bír a viszkóznál. A lyocell, hasonlóképp a viszkózhoz, a mindennapi viseletünk szerves részévé vált a fehérneműktől a felsőruházatig, mivel kiválóan helyettesíti a pamutot, és a viszkózt. 

Azt, hogy mennyire tekinthető környezetbarát alapanyagnak a viszkóz és a lyocell, azt az ökotudatosságunk szubjektív érvei alapján ítéljük meg, de azért van néhány pozitív tulajdonság, ami miatt mind a textilgyártók, mind a felhasználók körében vitathatatlanul népszerű anyagok.