Anyagfajták és tulajdonságaik 5. – Bársony és kordbársony

Nem lehetne különbözőbb a bársony két fajtája az egyik rendkívül strapabíró és meleg, ezért az őszi-téli ruházatok kedvelt alapanyaga, a másik évszázadok óta a luxus és elegancia egyik jelképe.

Bársony 

A bársony évszázadok óta a luxus egyik jelképe, lévén egy nagyon puha, selymes tapintású anyag. Akárcsak egy szép ékszer, a bársony is gyönyörűen fénylik, a színe pedig attól függően egy kicsit változik, hogy hogyan esik rá a fény. 

 

Nemes bolyhos felületű pamutszövet, lehetnek maratott mintásak, festettek, de a legelterjedtebb az egyszínű hagyományos pamutbársony, ami anyagvastagságának és minőségének köszönhetően rengeteg felhasználási területtel rendelkezik. 

 

Jól esik hozzáérni, kifejezetten meleg érzetet kelt. Finomabb nőies változata a selyembársony, mely lágy esésével és magas fényével igazán elegáns megjelenést biztosít. 

Mivel kényes textilről van szó, kizárólag vegyileg ajánlott tisztítani! 

Kordbársony 

 

A képen személy látható Automatikusan generált leírás

Általában pamutból készült, hosszanti irányban bordázott – a bordaszélességtől függően több fajtája is létezik. A bordaszélesség lehet eltérő és szabályos, a bordavastagság változó. A mikrokord, például, egy nagyon vékony és sűrű bordázatú változat.  

Rendkívül strapabíró és meleg, ezért a melegebb ruházatok kedvelt alapanyaga: nélkülözhetetlen az őszi-téli időszakban, női, gyermek, férfi öltözetekhez egyaránt javasolt. 

Javasolt kíméletesen bánni vele, mivel a gyakori mosástól és használattól a jellegzetes bársony szálak könnyen kikopnak, amitől a ruhánk elveszítheti visszafogottan elegáns külsejét. 30-40 °C fokon mosható.