Anyagfajták és tulajdonságaik 4. – Poliakril, Poliamid, Poliészter és Elasztán

Bár a „műszál” szó hallatán legtöbben más ruhák felé fordulnak, egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk át, hogy mi is ennek a kifejezésnek a mélyebb tartalma.

A szintetikus vegyiszálak leggyakrabban felbukkanó fajtáit vesszük sorba cikksorozatunk 4. részében. Korábban bemutattuk, hogy a ruhaiparnak miért oly közkedvelt alapanyagai ezek. Számos előnyös tulajdonságukon felül döntő tényező az, hogy előállításuk gyors, nyersanyaguk olcsón, nagy mennyiségben hozzáférhető. Ha ez még nem lenne elég, rendkívül nagy igénybevételnek kitehető anyagokról beszélünk, melyek jellemzői számos eljárással igény szerint módosíthatók. 

Bár a „műszál” szó hallatán legtöbben más ruhák felé fordulnak, egy pillanatra álljunk meg, és gondoljuk át, hogy mi is ennek a kifejezésnek a mélyebb tartalma. Olyan anyagszálak, melyek alapanyaga az újrahasznosítható műanyag (pl. PET-palack). Vagyis bár a divatipar fele a világ károsanyag-kibocsátásának 10%-áért, a legnagyobb problémát jelentő műanyagszemét újrahasznosításának megoldásából is kiveszi a részét. 

Tehát, ha műszálas ruhát vásárolsz, jusson eszedbe, hogy a Föld erőforrásait kíméled ezzel. Nézzük tehát, milyen fajtái vannak: 

Poliakril 

Hőre erősen zsugorodó műszál, melyet jellemzően vágott szálként dolgoznak fel. Kiváló hőtartó tulajdonsággal rendelkezik, emellett mosás során nem igényel különleges kezelést. Egy gyorsan száradó, könnyű textilről van szó. Tapintása, érzete talán a gyapjúéra emlékeztet leginkább. 

Felhasználása 

Önmagában, vagy szálkeverékként (például gyapjúval vegyítve) találkozhatunk vele, leggyakrabban kötött ruháknál, kardigánoknál, pulóvereknél. 

A napfénynek, időjárásnak a legjobban ellenálló szálasanyag, főként ennek okán dekorációs anyagnak is kiváló. 

Poliamid 

E műszál hőtartásának mértéke az előállítási eljárástól függ. A nedvszívása igen gyenge, emiatt sztatikus töltődésre hajlamos. A kopásállósága és szakítószilárdsága miatt nagyon rugalmas, kevéssé gyűrődő anyag. Az előállítási módtól függően a szálak a magas fényűtől a mattig, a finomtól a merevig mindenféle változatban előfordulhatnak. 

Amennyiben keverékszálként szerepel az anyagban, számolni kell vele, hogy csak alacsonyabb hőfokon vasalható, így nem könnyű élmentesre, gyűrődésmentesre vasalni a ruhát. 

Intenzív fény hatására a poliamid öregszik, fakul. 

Felhasználása 

A ruhaiparban elsősorban lágy poliamidszálakat használnak. Készítenek belőle fehérneműt, harisnyát, bélés- és blúzanyagokat, fürdőruhákat, esőkabátot, varrócérnát. Rendkívül sokoldalúan felhasználható. Gyapjúval, pamuttal, kötött termékekhez, plüssökhöz vegyítik. 

Poliészter 

A legközismertebb műszálas anyag. Gyakran – tévesen – gyűjtőnévként használják az összes vegyi szálból készült textilre. Igaz, mivel rendkívül sokoldalú tulajdonságokkal rendelkezik, ezért rengeteg célra felhasználja a divat ipar.  

A hőszigetelő képességét nagyban befolyásolja az előállítás módszere. Alig vesz fel nedvességet, ezért sztatikusan könnyen feltöltődik. Az egyik legrugalmasabb textil, ezért gyűrődésre szinte egyáltalán nem hajlamos, ami a nagy mértékű kopásállóságának és szakítószilárdságának köszönhető. Különböző előállítási eljárások során különböző fényességű/mattságú és eltérő finomságú/merevségű változatokat tudnak alkotni. 

A fényhatásoknak hosszú távon ellenáll, így öregedés és fakulás nélkül képes tartósan megőrizni eredeti állapotát. 

Felhasználása 

Szálkeverékekben, adalékanyagként nagyon gyakran találkozhatunk vele, gyapjúval, pamuttal, viszkózzal vegyítik. Ez azért van, mert a poliészter előnyös tulajdonságainak felhasználva egyensúlyozzák ki ezen szálak kevésbé előnyös jellemzőit (például a gyűrődékenység, színkopás, bolyhosodás, nehezen tisztíthatóság) 

A teljesség igénye nélkül néhány felhasználási területe: alkalmi, és sport ruházat. öltönyök, kosztümök, egész ruhák, ingek, blúzok, munkaruházat, polár holmik, kabátok, védőruházat, bélé készítésére egyaránt kiválóan alkalmas. 

Elasztán 

Az elasztán minimum 80% poliuretánt tartalmaz. A szakítószilárdsága nagyon magas, ennek köszönhetően a gumihoz hasonlóan rugalmas – akár 3-7szeresére is nyújtható anélkül, hogy elszakadna vagy megnyúlna., jól színezhető anyagfajta. Hő hatására veszít rugalmasságából, összezsugorodhat és sérülékennyé válhat. 

Felhasználása 

Többnyire más szálakkal keverve pl. a poliamid kombinációjaként használják. Formakövetőbbé, kényelmesebbé teszi a ruházatot. Vasalásnál figyelni kell, mert magas hőfokon hajlamos hirtelen zsugorodni, összeugrani, elpattanni. 

Finom harisnyák, korzettek, mellények, fürdőruhák, elasztikus sportruhák, gallérok, kézelők és övek gyártásakor használják.