Anyagfajták és tulajdonságaik 1. – A pamut

Ha a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a bőrrel, érdemes végiggondolni a viselőnek/használónak okozott-e már a múltban irritációt vagy kellemetlenséget valamilyen ruha anyaga.

A tudatos ruhavásárláshoz ismernünk kell a textilek fajtáit, amiből a ruháink készülnek. Hiszen a különböző típusokra különbözőképpen reagálhat a bőrünk az egésznapos viselés során. Nem beszélve arról, hogy ruháink anyagösszetételtől függően eltérő karbantartást, tisztítási módszert igényelhetnek.  

A mai világban, már mindenki varr mindent mindenből, ezért nem árt tisztában lenni vele, hogy milyen jellemzői vannak egyes anyagoknak.  

Nézzük hát kicsit körül a textilanyagok fajtái között. 

 

Nagyon fontos szem előtt tartani, ha gyerekruha, ágynemű, fehérnemű vagy más alsóruházat vásárlásáról döntünk, hogy a ruhaanyag közvetlenül érintkezik a bőrrel. Ilyenkor mindenképpen ajánlott végiggondolni, a viselőnek/használónak okozott-e már a múltban irritációt vagy kellemetlenséget valamilyen ruha anyaga. Ezeknél a ruhafajtáknál érdemes természetes anyagút választani. Legjobb a 100% pamut alapú textil. 

A pamutfonalat gyakran különböző szintetikus szálakkal keverik, amivel az anyag tulajdonságait akarják befolyásolni. Emiatt a belőlük készült ruhák árban lehetnek kedvezőbbek, azonban könnyebben kibolyhosodhatnak és a légáteresztő képességük is gyengébb.  

Pamutvászon textilek 

 

Az emberiség évezredek óta ismeri a pamutot, mely ma is a textilipar legfontosabb nyersanyagai közé tartozik. Alapanyaga a gyapot, melyet szálakba sodornak, majd fonási eljárásokkal alakítják pamutfonallá. 

Legjellemzőbb tulajdonsága, hogy jó nedvszívó és légáteresztő képességgel bír, így viselése kellemes közérzetet biztosít. Anyaga természetes, azaz bőrbarát. Fajlagos szakítóereje jó - a nedves szálak szakítószilárdsága nagyobb, mint a száraz szálaké. Nagyon jó kopásállóságú textil. Azért van negatív tulajdonsága is: a rugalmassága igen csekély, ezért erősen gyűrődik. Ezen kívül a színtartósságuk is gyenge. 

A pamutvászon gondozása 

Mosógépben mosható, főzésálló - természetesen sötét textíliáknál ezt kezeljük fenntartásokkal. Lassan száradó, rugalmatlanságából fakadóan vasalást igénylő. 

A pamutból készült speciális textíliák különleges karbantartást igényelnek, melyek a ruha címkéjén minden esetben fel vannak tüntetve. Ajánlott ezeket a kezelési utasításokat mindig betartani, hogy ruháink élettartama a lehető leghosszabb maradjon. 

 

A pamut későbbi összeugrását célirányos zsugorítással akadályozzák meg. Ez a kezelés fontos, ha szárítógéppel szárítjuk ruháinkat. Képzeljük csak el, ha ez az eljárás kimaradna: gyanútlanul betesszük a szárítógépbe a kedvenc ruhánkat, és a szárítás végén akár kereshetünk is egy új gazdát neki. 

Pamutból készült anyagok 

A pamutszöveteket széles körben alkalmazzák a ruhaiparban a fent említett pozitív tulajdonságai, valamint változatos felhasználhatósága miatt. 

 

Speciális vegyszerekkel és eljárásokkal, víztaszítóvá vagy akár vízállóvá is tehető, amit így már ballonszövetnek (vagy külföldön puplinnak) nevezünk. Jellemzően női kosztüm, férfiöltöny, sportruházat, könnyű kabát, esőkabát készül belőle. 

 

A pamutfonal kifeszített állapotban történő lúgozásával (mercerezéssel) fényes felület, nagyobb szakítószilárdság érhető el – így készül a damaszt. Az ágyneműk, asztalterítők és lakástextilek alapanyaga. Az egyik legérzékenyebb száltulajdonságú szövet. 

A flanel a pamutból készül bolyhozással, mely során felületi szálréteg keletkezik a szöveten, ami növeli a hőszigetelő képességet, és meghatározza a kinézetét. Fehérnemű, hálóruha, női blúz készítésére használják. 

 

Népszerű pamutból készült anyagok (a teljesség igénye nélkül): a bársony, a batiszt, a denim (farmeranyag), a kord, a frottír, az interlock, a karton, a muszlin, az oxford. 

 

A Dresspack.hu webáruházában odafigyelünk arra, hogy minden ruhadarabnak egyesével feltüntessük az anyagösszetételre vonatkozó információkat, hogy segítsünk a tudatos ruhaválasztásban Neked.