A használt ruházat a kincskeresésről szól 

Ahogy mondani szokás: "Más lomja a Te kincseddé válhat." – és ez éppen így van fordítva is.  

A használtruha a legújabb trend, és a következő néhány évben meg fogja előzni a fast fashion-t. A fast fashion a gyors forgalomba hozatal üzleti modellje, amely divathulladék-válságot okoz, míg a second-hand itt van, hogy legyőzze a divatvilág pazarlása okozta válságot. 

A használtruha üzlet virágzik, mivel a piac egyedülálló módon megfelel a fogyasztók érték, sokszínűség és fenntarthatóság iránti preferenciájának. Az alábbiakban felsorolunk néhány okot, amelyek biztosan meghozzák a kedvedet, hogy Te is áttérj a használtan vett ruhákra. 

 

Fizess kevesebbet többért 

Vásárlás közben arra kell szavaznunk, ami helyes – és ezt a pénztárcánk is támogatni fogja. A second-hand piac megérti ezt, és a legjobbat kínálja neked. A használtruhák nyilván olcsóbbak, mint az újak. Így többé már nem kell egy kisebb vagyont áldoznod márkás ruhákra sem! Meglátod, hogy még a nagynevű divatmárkák ruhadarabjai is bele fognak férni a büdzsédbe. 

 

Új élet egy ruhának – és Neked 

Mi történik a ruháinkkal? A vásárolt termékek 64% -a hulladéklerakókba kerül.  

A divat a világ második legjobban szennyező ipara. A szövetek nem biológiailag lebonthatók, és az ipar nyersanyagainak kitermelése hatalmas mennyiségű erőforrást emészt fel. Ráadásul óriási szennyeződést és emissziót hagynak maguk után. A világ szennyvízének körülbelül 20% -át, a szén-dioxid-kibocsátásának pedig 10% -át a divatipar adja. 

Azzal, ha új helyett használt ruhát veszel, meghosszabbítod élettartamát. Sőt, így akár 82% -kal csökkentheted a szén-dioxid-kibocsátást, amit egy új ruha előállítása jelentene. Így enyhíti a second-hand piac az új ruhák készítéséhez felhasznált szűz erőforrásokra nehezedő nyomást.  

Persze teljeskörűen átállni használt cuccok vásárlására és viselésére hosszútávú elköteleződést kíván. De a fokozatosság elvét követve – ha mindig csak egy új ruha helyett vásárolsz használtat –, kollektíven hatalmas pozitív hatást gyakorolhatunk bolygónkra. 

 

Egyéni stílust alakíthatsz ki 

A használtruhák mindenki számára személyre szabják a stílust. Gondolj bele! Ha új ruhákat veszel, amik a divatot követik, könnyen előfordulhat, hogy ugyanezekkel a darabokkal találkozol szembe az utcán. Használtruha kereskedésben viszont minden darab egyedi. Használt áruk vásárlásakor a stílusod személyesebbé, divatod időtállóvá válik, és lehetőséged nyílik rá, hogy új, egyedi megjelenést kísérletezz ki. 

Küzdelem a fenntartható divatért 

Divat pazarlási válság közepette vagyunk, és a használt ruházat valóban változást hozhat. A divat ciklikus. Ha bizonyos korok stílusai időről-időre úgyis visszatérnek, miért ne szabhatnád meg Te magadnak, mi legyen a mai nap trendje? 

 

Mindannyiunknak küzdenünk kell a fenntartható divatért, hogy egészséges és tartalmas életet élhessünk. A használt áruk választásával inspirálj másokat, hogy csatlakozzanak ehhez küzdelemhez.