5 újrafelhasználási mód, amivel Te is a fenntartható divatot támogathatod

Sokan nincsenek tisztában vele, mennyi alternatíva létezik, melyek segítségével régi, megunt ruháink új életet kaphatnak. Ezt orvosolandó született ez a blogposzt, hogy felhívjuk a figyelmet a ruhák újrahasznosításának lehetséges módjaira.

Nem tudod, mit kezdj a megunt, kiselejtezett ruhákkal? Mutatunk néhány helyet, ahol leadhatod őket, és segíthetsz velük az embereken és a környezeten. 

Jobb sorsra is juthatnának a kiselejtezett ruháink, a hazánkban az elmúlt évtizedek alatt kialakult gyakorlat helyett. Magyarországon 70.000 tonnányi megunt ruhát dobnak ki az emberek, és ezeknek 90%-a a szeméttelepeken végzi.  

Ha nem csökkentjük ezt a mennyiséget, a környezetvédelemért tett erőfeszítéseink hajója léket kap. 

Sokan nincsenek tisztában vele, mennyi alternatíva létezik, melyek segítségével régi, megunt ruháink új életet kaphatnak. Ezt orvosolandó született ez a blogposzt, hogy felhívjuk a figyelmet a ruhák újrahasznosításának lehetséges módjaira. Reméljük, adhatunk néhány ötletet neked, hogy környezetkímélő módon tudj megszabadulni azoktól a ruháidtól, melyekre már nincs szükséged: Miközben így támogatod a fenntartható divatot, még akár segítséget nyújthatsz másoknak is. 

Használt ruhát áruló üzletek 

Egyes üzletekben nem csupán vásárolhatsz, hanem el is adhatsz. Itt általában a legfontosabb szempont, hogy valóban jó minőségű, ép legyen a ruha: ne legyen kopott, ne legyenek rajta sérülések. A webshopok közül néhány vásárol fel már nem kellő darabokat, a boltok közül pedig vannak kifejezetten a fenntartható ruhatárfrissítés céljából kitalált törzsvásárlói programok: a leadott ruhákért vagy a használtan vásároltakért cserébe pontokat gyűjthetsz, amelyeket levásárolhatsz. 

Adományboltok 

Vannak olyan szervezetek is, melyek kifejezetten adományboltként funkcionálnak. Ezek olyan boltok, raktárak, melyek a felesleges, jó állapotú ruhát, háztartási eszközt, könyvet átveszik, majd piaci árszint alatti áron kínálják a rászoruló vásárlóknak. Az adományozás menete boltonként eltérhet – ezekről a honlapjukon vagy telefonon érdemes érdeklődni. 

Ruhakonténerek 

Ruhagyűjtő konténereket országszerte találhattok főleg a hipermarketek, nagyobb üzletek parkolójában, melyekbe bedobhatjátok a használt darabokat. Ezek kiürítése részben karitatív szervezetekkel közreműködve történik, ma azonban már magán- és közszolgáltató cégek tulajdonában is működnek a gyűjtőhelyek. Az ily módon a gyűjtemény 55-60%-a újrafelhasználásra kerül, további 40-45%-át pedig újrahasznosítják géptisztító rongyként, ipari alapanyagként.  

Jótékonysági szervezetek 

Az egyik legközismertebb módja a nem használt ruhák hasznosításának, ha jótékonysági szervezeteknek adományozzuk őket, így közvetítőn keresztül segítve a rászorulókon. A több szervezet nemcsak pénzbeli és ételadományokat, hanem tárgyi adományokat is szívesen elfogad, köztük ruhákat, takarókat és használati tárgyakat is.  

Állatmenhelyek 

Számos állatmenhely is hasznát veszi a leselejtezett daraboknak, hiszen a mentett állatoknak nagy szükségük van meleget adó, tiszta rongyokra. Ha mellettük döntesz, főleg pamutfelsőket vagy különböző kötött pulóvereket vigyél a menhelyekre, mert a cipzárak, gombok és egyéb kiegészítő díszítések veszélyesek lehetnek a kisállatokra. A legjobb azonban, ha előtte tájékozódsz a honlapon, egyeztetsz velük e-mailben vagy telefonon.  

Házi felhasználás 

Ha nem szívesen válsz meg a szívedhez közel álló régi daraboktól, azonban viselésre már nem tartod alkalmasnak őket, számos lehetőséget találsz rá, melyekkel saját otthonodban kaphatnak új szerepet, vagy kisebb átalakítással egészen új életre is keltheted őket. Gondolj csak egy pólókból készített plédre vagy egy rongyszőnyegre. 

 

Neked milyen ötleteid vannak, a megunt ruhák otthoni felhasználására?