12 tipp, hogy olyan ruhákat vásárolj, amelyeket biztosan viselni fogsz

Vettél már valaha olyan cuccot, amit csak hazavittél, felakasztottál a szekrényedbe, és soha nem viselted? Nos, nem vagy egyedül.

Vettél már valaha olyan cuccot, amit csak hazavittél, felakasztottál a szekrényedbe, és soha nem viselted? Nos, nem vagy egyedül. Több emberrel fordul elő, mint gondolnád, és gyakrabban, mint hinnéd. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogyan lehet okosabban ruhát vásárolni, hogy elkezdhesd feltölteni a ruhatárad olyan darabokkal, amelyeket szívesen viselsz. 

 

Az Ellen MacArthur Alapítvány kutatása szerint 15 év alatt megduplázódott a megvásárolt ruházati cikkek mennyisége, de a tényleges viselés száma 20% -kal csökkent.  

Minden eddiginél több ruhát vásárolunk, de kevesebbet viselünk minden darabot. És pontosan tudom, hogy egyes darabokat egyáltalán nem viselsz! 

Ennek leggyakoribb oka az, hogy nem tudod, hogyan kell viselni, vagy nem tudod, mit vegyél fel.  

Az alábbiakban 12 dolgot tehetsz annak megállapítására, hogy egy termék megfelel-e neked és a szekrényednek, így okosabban vásárolhatsz, hogy ne pazarolj pénzt olyan ruhákra, amelyeket nem viselsz. 

 

1. VÁSÁRLÁS ELŐTT NÉZD ÁT SZEKRÉNYED! 

Gyorsan fuss végig a szemeddel a ruhatáradon mielőtt elindulnál a bevásárló körútra, hogy emlékeztesd magad arra, ami van. Ez segít abban, hogy eldöntsd, a kinézett új ruci olyan, amilyened eddig nem volt, vagy csak a sok hasonló ruháid sorozatának egy újabb darabja lenne. 

 

2. KATALOGIZÁLD A SZEKRÉNYED TARTALMÁT! 

Tisztában vagyok vele, hogy ez időigényes folyamat, de hidd el, zseniális, milyen haszna van. Ha katalogizálod, amid van, és nyilvántartást vezetsz róla, mondjuk a mobilodon, magaddal viheted gyűjteményed, bárhová is mész. Ezáltal képes leszel meghatározni, hogy egy új cucc mennyire illik bele a ruhatáradba, még mielőtt kiadnád rá a pénzt.  

Megteheted, hogy minden egyes darabot lefényképezel, és rendezed a telefonod „szekrény” mappájába, de számos szekrénykatalógus alkalmazás (Stylebook, Your Closet, Closet App, Closet Track, Stylicious) áll rendelkezésre, melyek ingyenesen letölthetők, és kiválóan alkalmasak erre a célra. Közülük sokan nemcsak a fényképeket tárolják könnyen áttekinthető formában, hanem szetteket is építhetsz az alkalmazásokon belül. Soknak van naptárja is, amellyel időben megtervezheted összeállításaidat. Íme néhány a legnépszerűbb alkalmazások közül: 

 

3. DOKUMENTÁLD AZ ÖSSZEÁLLÍTÁSAIDAT! 

Ha a teljes gyűjteményed katalogizálása túl nagy falat (ezt meg is értem!), akkor minden nap csak gyorsan készíts egy képet magadról a tükörben, mielőtt elmész otthonról. Csak a te szemednek szólnak, így nem kell tökéletesnek lenniük. A ruhák dokumentálásának számos előnye van: 

 

Ez segít követni, melyik ruhát viseled a leggyakrabban (és melyiket nem) 

Észreveheted, hogy melyik ruhák állnak a legjobban 

Inspirációt ad számodra azokra a napokra, amikor nehezen tudod eldönteni, mit viselj 

Ezzel létre is hoztad a katalógusodat, amelyet a vásárlás közben végigpörgethetsz, és emlékeztet arra, hogy mi van otthon. 

 

4. KÉSZÜLJ FEL! 

Vásárláskor viseld néhány kedvenc ruhádat, vagy azokat, amikhez kiegészítőt szeretnél, hogy kipróbálhasd őket azokkal, amiket összeválogatsz a boltban. Ha ez nem lehetséges, akkor nézz körbe, hátha találsz a boltban olyanokat, amik hasonlítanak az otthoniakhoz, és ezeket is vidd magaddal a próbafülkébe.  

 

5. NE VEGYÉL EGYSZERRE CSAK EGY TERMÉKET 

Rendben, ez nyilvánvalónak tűnhet, de ha hajlamos vagy egyszerre egy darabot vásárolni, és utána küzdeni, hogy ezt beilleszt a gyűjteményedbe, változtass a vásárlás módján. 

 

Tervezd egyszerre néhány ruha, vagy komplett szettek vásárlását. Így biztos lehetsz benne, hogy az újonnan vett darabokat lesz mivel együtt viselned. És ha tudatosan vásároltál, a már meglévő ruháiddal is képes leszel kombinálni őket. Érdemes eleve kizárni azokat az egyedi ruhadarabokat, melyek nehezen variálhatók, vagy csak egy speciális szettben viselhetők. 

 

6. JÁTSSZ BIZTONSÁGOSAN! 

Időnként mind megpróbálunk kilépni a divat-komfort zónánkból, és kipróbálunk egy-egy új megjelenést. De ha úgy találod, hogy túl sok olyan ruhát vásárolsz, ami aztán elhagyatottan lóg a szekrényedben, akkor azt tanácsolom, hogy inkább kisebb lépéseket tégy kísérletezés céljából, és ne tévedj túl messze a megszokott stílustól. 

Ha hajlamos vagy ragaszkodni egy semleges színvilághoz, akkor egy élénk színű darab feldobhatja a megjelenésedet.  

 

Egy új szín, stílus vagy trend kipróbálásának meglehetősen biztonságos módja a kiegészítők használata. Egy élénk színű cipő nagyszerű módja annak, hogy stílusod új irányba vidd anélkül, hogy túl nagy kockázatot vállalnál. 

 

7. ÁLLÍTS BE MAGADNAK NÉHÁNY IRÁNYMUTATÁST! 

Ha te is olyan vagy, akinek a szabályok és a listák megkönnyítik az életét, akkor próbáld meghatározni a stílusodat, és állíts fel magadnak néhány irányelvet, amelyek segítenek betartani azt.  

 

8. VEDD A MEGFELELŐ MÉRETET, ÉS MINDIG PRÓBÁLD FEL! 

Gyakran az az oka annak, hogy nem viselünk bizonyos ruhákat, hogy nem egészen jó a mérete. Tudom, hogy megy ez – kiszúrsz egy darabot, ami megtetszik, felpróbálod, azonnal beleszeretsz és megveszed. Aztán hazaérsz, ismét felveszed, de valami nem stimmel. 

Ne vakítson el a szerelem. Szánj rá néhány további percet az öltözőben, hogy ellenőrizd a ruha illeszkedését, és ha lehetséges, próbáld fel két különböző méretben.  

 

9. LÉGY ŐSZINTE! 

Mielőtt megvennél valamit, tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést: 

  • Tényleg tetszik, vagy csak a legújabb trend miatt akarod? Megvennéd, ha nem ezzel lenne tele a közösségi média? 

  • Tudod majd együtt viselni a már meglévő ruháiddal és kiegészítőiddel? 

  • Ha a terméket leárazták, kérdezd meg magadtól, hogy megvennéd-e, ha teljes áron lenne. 

 

10. HALLGASS A MEGÉRZÉSEDRE! 

Az előző tanácsot tovább fűzve: ha tetszik egy ruhadarab, de kétségeid vannak felőle, akkor valószínűleg nem neked való. 

 

Tudom, hogy nehéz lemondani egy olyan felsőről vagy nadrágról, amibe első látásra beleszerettél, de ha kétségeid vannak, az azért van, mert valami nem stimmel... lehet, hogy nem tudod pontosan meghatározni, hogy mi ez, de legbelül tudod, hogy valószínűleg nem fogod sokat hordani, ha hazaviszed. 

 

11. KÖVESD A HÁRMAS SZABÁLYT! 

Ne vásárolj semmit, hacsak nem tudsz legalább három felhasználási módot elképzelni, vagy három már meglévő ruhádat felsorolni, amihez passzolni fog. Itt válik igazán hasznossá a szekrény katalogizálása. 

 

12. KÉRJ SEGÍTSÉGET! 

Kiterjedt ruhakollekció elemeinek párosításához, összehangolásához nem mindenkinek van isten adta tehetsége. De biztos van olyan ismerősöd – mindenkinek van – akinek a megjelenése minden alkalommal tökéletes harmóniát tükröz. Bátran kérd ki a véleményét vagy kérd meg, hogy adjon tanácsot. 

Kövess minket facebookon és instagramon, ahol rendszeresen osztunk meg tippeket szettekről és összeállításokról! 

 

Alma, körte, homokóra? Te tudod milyen ruha illik hozzád az alakod szerint?

Megtaláltad az álomruhát, de mégsem úgy áll rajtad, ahogy elképzelted? Valószínőleg nem az alakodnak megfelelő darabot választottad ki. Nincs ezzel semmi probléma, hiszen mindannyian más-más testi adottságokkal rendelkezünk. Ha ismered melyik alaktípusba tartozol és előnyödre fordítod azt, sokkal magabiztosabbnak fogod majd érezni magad és a következő ruhavásárlásnál biztosan megtalálod a szerelemdarabodat. 

Szeretnéd tudni, hogy milyen ruha illik az alakodhoz? Kattints a képre és már küldjük is az emailt, videós útmutatóval!